Loader

Kamuoyu Duyurusu

MİTSAN MAKİNE İNŞ. TİC. SAN. A.Ş BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK DOĞRULTUSUNDA KAMUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ

17/08/2023 

BÖLÜM 1

1.İşletmecinin İsmi ve Kuruluşun Tam Adresi

MİTSAN MAKİNE İNŞ. TİC. SAN. A.Ş

Organize Sanayi Bölgesi 21. Cad. No:8 Melikgazi/KAYSERİ

2.BKÖP (Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi) 

Organize Sanayi Bölgesi 21. Cad. No:8 Melikgazi/KAYSERİ olarak, “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” gereğince kuruluşumuzda bulunan tehlikeli maddeler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bildirim sistemi kullanılarak beyan edilmiş ve alt seviyeli kuruluş olması sebebiyle aynı yönetmelik gereğince yükümlü olduğu Büyük Kaza Önleme politika Belgesi hazırlanmıştır.

3.Kuruluşta Gerçekleştirilen Faaliyetler

1976 yılında kurulan firmamız Mitsan, çeşitli inşaat-taahhüt faaliyetlerinden sonra Mitsan Sünger markasıyla 1998 yılında Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde 25.000 m² alanda poliüretan esnek sünger üretimine başlamıştır.

Mitsan Sünger, 14DS ile 80DS arasında, değişik sertlik değerlerinde; standart, Visco, HR, Hyper Soft, Sponge ve FR (yanmaz) olmak üzere birçok farklı tipte süngeri üretmekte, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine hizmet vermektedir. Mitsan Sünger, bilgisayar destekli teknolojik kesim makinaları sayesinde, her türlü̈ ihtiyaca milimetrik kesim hassasiyeti ile cevap verecek kapasiteye sahiptir. Son yıllarda yaptığı vakum paket makina yatırımları ile plaka, rulo ve blok kesim süngerleri deniz aşırı pazarlara kadar ihraç etmektedir.

2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat; diklorometan; metilen klorür , Polyol , P-MDI  temel olarak kullanmış olduğu kimyasallar ile üretimini gerçekleştirmektedir.

4.Büyük Kazaya Sebebiyet Verecek Maddeler

Kuruluşumuzda, Büyük Endüstriyel Kazların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de belirtilen büyük bir kazaya sebep olabilecek maddeler; metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat olup, toksik bir kimyasal olarak, Uzun süreli veya tekrarlanan soluma yoluyla maruz kalma ile organlarda  hasar meydana getirebilir.

2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat sucul ortam toksik bir kimyasaldır.

5.Büyük Bir Kaza Olması Durumunda Yapılması Gerekenler

Büyük bir kaza olması durumunda kaza ile mücadeleyi en etkin şekilde yönetmek ve etkileri en aza indirmek için dahili acil durum planlamaları uygulamaya sokulmaktadır. İlgili dış birimlere haber verilmektedir. Plan dahilinde belirlenen hizmet grupları organize olarak ilk müdahaleleri ve diğer müdahaleleri gerçekleştirmektedir.

 

 

 

 

BÖLÜM 2

1.Kuruluşta meydana gelebilecek senaryo edilen büyük kazalar ile bunların kontrolüne ilişkin önlemler hakkındaki özet bilgi

Tanktan, pompadan ve boru hattından salınımlar senaryo edilmektedir. Taşma havuzları, gaz dedektörleri, hatlarda iç basınçları ölçen sistemler vb. ilgili otomasyon sistemleri ile sürekli kontrolleri sağlanmakta acil durumlarda müdahale edecek sistem ve uyarı sistemlerinin bakım ve kontrolleri takip edilip yapılmaktadır. 2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat , solunduğunda zararlı etki yapabilmekte ve ciddi göz ve cilt tahrişi yapma potansiyeline sahiptir.

2.Büyük Endüstriyel Kazalarla Başa Çıkmak ve Bunların Etkilerini En Aza İndirmek İçin Yapılan Çalışmalar

Alınan teknik önlemler (güvenlik sertifikalı proses kontrol ekipmanları, patlamaya dayanıklı ekipmanlar, acil durdurma sistemleri, basınç tahliye sistemleri, gaz algılama sistemleri, yangın algılama ve söndürme sitemleri vb) ve organizasyonel önlemler (proses güvenliği ile ilgili ekiplerin oluşturulması, güvenlik yönetim sistemi ile ilgili çalışanlarla sürekli görüş alışverişinde bulunulması, güvenlikle ilgili teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, acil hizmet birimleriyle işbirliği vb) ile senaryo edilen bütün büyük kazaların meydana gelme ihtimalleri kabul edilebilir seviyeye indirilmiştir.

Kuruluş, büyük endüstriyel kazalarla başa çıkmak amaçlı büyük endüstriyel kazaya sebep olabilecek durumlar ile mücadele amacı ile Dâhili Acil Durum Planını oluşturulmuştur ve uygulamaktadır. Hazırlanan Dahili Acil Durum Planı kapsamında çeşitli hizmet gruplarını oluşturmuş; acil hizmet birimleriyle (Sağlık hizmetleri, İtfaiye, AFAD, vb.) iş birliği için ilgili taraflarla koordinasyonun nasıl sağlanacağını belirlemiş ve kuruluşta müdahale için yeterli düzenlemeler yapılmıştır.

 

3.Büyük Endüstriyel Kazalara Müdahale İçin İşbirliğinde Olunan Acil Hizmet Birimleri

Hazırlanan Dâhili Acil Durum Planı kapsamında, acil hizmet birimleriyle (Ambulans, İtfaiye, AFAD) işbirliği için ilgili taraflarla koordinasyonun nasıl sağlanacağını belirlemiş ve kuruluşta müdahale için yeterli düzenlemeler yapılmıştır.

 BÖLÜM 3

BEKRA Kapsamında bulunan kimyasallar için acil durumlarda faydalanılacak bilgiler:

1. 2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat

TEHLİKELERİN TANIMLANMASI

2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat. Kahverengi nahoş kokulu bir sıvı olup göz, boğaz ve ciğerlerin yumuşak zarları üzerinde tahrip edici etkiye sahiptir. Yüksek safiyette nefes almayı zorlaştırıcı larinksal ve broşsal spazm ve ödeme yol açabilir. Solunumun, yoğunluğuna bağlı olarak yanma hissi, nefes darlığı baş ağrısı, yere yığılma ve ölüme sebep olur. Deri ile temas ederse hassasiyete sebebiyet verir.

İLKYARDIM TEDBİRLERİ

 Teneffüs Edilmesi

Aşırı maruz kalınan tüm vakalarda derhal tıbbi müdahale zorunludur. Solunursa Hastayı sakinleştirin, açık havaya çıkarın, tıbbi yardım isteyin. Belirtiler: göğüs sıkışması, öksürük, nefes alma zorluğu. Hastanın sıcak ve sakin kalması sağlanmalıdır.

 

 Deri İle Temas :

Ciltle temasında derhal bol su ile yıkayınız. Cilt tahrişi devam ederse doktora danışın. Soğuk yanığı veya deri yüzeyinin kabarması söz konusu ise hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Göz İle Temas :

Göz ile temasında, Derhal, etkilenen gözleri, göz kapaklarını açık tutarak en az 15 dakika süreyle akar su altında yıkayın, bir göz doktoruna danışın.

YANGIN İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Uygun Söndürme Aracı / Söndürme Yöntemi :

kuru toz, karbon dioksit, alkole dayanikli (AR) köpük, su püskürtme

Acil duruma müdahale edecek görevliler artı basınçlı solunum cihazı takmalı ve bütil kauçuğundan yapılmış koruyucu elbise ile bot giymelidirler. Yangına maruz kalan bölgeler alevler söndürüldükten sonra da bir süre daha soğutulmaya devam edilmelidir.

Uygun Olmayan Söndürme Aracı / Yöntemi :

kuru toz, karbon dioksit, alkole dayanikli (AR) köpük, su püskürtme, çevre uyumuna dikkat etmek gereklidir.

 Yanma Sonucu Ortaya Çıkabilecek Zararlı Maddeler :

Yangın enkazını ve kirlenmiş söndürme suyunu resmi mevzuata uygun olarak bertaraf ediniz.

Yangınla Mücadelede Koruyucu Ekipman :

Yangın ile mücadele ekibi solunum koruma cihazı takmalı ve aleve dayanıklı elbise giymelidir.

KAZA SONUCU KİMYASAL YAYILMASINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

Kişisel Tedbirler :

Ürünün yayıldığı bölge derhal boşaltılmalıdır. Ürünün yayıldığı bölgeye girişlerde, uygun koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Tehlike bölgesinde sigara içilmemeli, hiçbir alev, ateş veya kıvılcım olmamalıdır. Uygun havalandırma sağlanmalıdır. Uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Temizlik Yöntemleri :

Büyük miktarlar için: Ürünü pompalayarak boşaltılmalıdır. 

Kalıntılar için: Uygun absorban madde ile toplayınız. Absorbe edilmiş maddeyi mevzuata uygun 

şekilde bertaraf edilmelidir. 

5 - 10 % sodyum karbonat, 0,2 - 2 % deterjan ve 90 - 95 % sudan oluşan bir çözeltiyle nötr hale getirin.

KARARLILIK VE REAKTİVİTE

Kararlılık : 

Ürün öngörüldüğü/gösterildiği şekilde kullanılır ve depolanırsa stabildir.

Reaktivite :

Metallerde korozyon: Metaller üzerinde aşındırıcı bir etkisi yoktur.

Kaçınılması Gereken Durumlar :

Sıcaklık: < 15 0C

Nemden kaçınınız

Kaçınılması gereken maddeler: 

asitler, alkoller, aminler, su, Alkaliler

TOKSİKOLOJİ BİLGİLERİ

2-metil-m-fenilen diizosiyanat , toluen-2,4-di izosiyanat Akut toksisite

Akut Toksisite Değerlendirmesi: 

Kısa süreli solunum sonrası orta derecede toksisite etkisi Pratikte bir kere dokunma sonrasında toksik 

etki göstermez. Oral yolla bir defa maruz kalmadan sonra hemen hemen zehirli değildir. 

Oral yolla bir defa maruz kalmadan sonra hemen hemen zehirli değildir. Pratikte bir kere dokunma 

Sonrasın da toksik etki göstermez. Kısa süreli solunum sonrası orta derecede toksisite etkisi

Mitsan Sünger
Mitsan Sünger

Mitsan Sünger

1976 yılında kurulan firmamız, esnek sünger üretimine 1998 yılında başlamıştır. Kendine kalite, uygun fiyat politikası ve zamanında teslimi ilke edinen firmamız kısa zamanda mobilya ve yatak sektörünün Kayseri ve Türkiye'de vazgeçilmez tedarikçi firmalarından biri haline gelmiştir.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde kurulu firmamız 15.000 m² kapalı 26.000 m² açık ,toplam 41.000 m² alanda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Devamını Oku

İletişim Bilgileri